Шлюб з іноземними громадянами



Скачати 41.65 Kb.
Дата конвертації29.12.2017
Розмір41.65 Kb.

Державна реєстрація шлюбу в Україні іноземцями та особами без громадянства.
Шлюб між українцями і громадянами інших держав є досить поширеним явищем. В цьому немає нічого дивного, адже трапляється й так, що доводиться об’їздити весь світ, щоб знайти свою "половинку".

Коли приходить час одружуватись у багатьох людей виникають питання щодо того, яким чином відбувається державна реєстрація такого шлюбу і якими можуть бути його наслідки для майбутнього подружжя та їхніх дітей. В більшості випадках ці питання стосуються громадянства.

Законодавство України не стоїть осторонь цих питань і по-своєму регулює їх із додержанням вимог міжнародного права.

Так, відповідно до ст.2 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" іноземці та особи без громадянства мають ті ж права і свободи та виконують ті ж обов’язки, що і громадяни України, якщо інше не передбачено Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України. Стаття 18 цього ж закону зазначає що іноземці та особи без громадянства мають рівні з громадянами України права і обов’язки у шлюбних і сімейних відносинах.

Що ж стосується вступу до шлюбу, то ст.56 Закону України "Про міжнародне приватне право" зазначає, що форма і порядок укладення шлюбу в Україні між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства визначаються правом України, тобто регулюється Сімейним кодексом України. А в ньому зазначено, що іноземцю для вступу до шлюбу потрібно здійснити ті ж самі дії, що й громадянину України.

Отже, щоб зареєструвати шлюб особи повинні подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про бажання вступити до шлюбу, пред’явивши при цьому свій паспорт, а іноземець (особа без громадянства) повинен пред’явити свій національний паспорт або паспортний документ з відміткою про реєстрацію уповноваженого органу щодо законності їх перебування в Україні.

Особи, які раніше перебували у шлюбі можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред’явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя тощо).

Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентними органами, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо в паспортах або паспортних документах іноземців, осіб без громадянства, які проживають в іноземній державі відсутні відомості про сімейний стан, вони повинні одночасно подати документ про те, що не перебувають у шлюбі, виданий компетентним органом країни свого громадянства або країни постійного проживання та належним чином легалізований (легалізація консульською установою або дипломатичним представництвом України в цій країні, проставлення апостиля).

Зазначені документи можуть бути також видані або легалізовані консульською установою або дипломатичним представництвом цієї країни в Україні та надалі легалізовані Міністерством закордонних справ України.

Громадяни України, які проживають за кордоном, для реєстрації шлюбу та підтвердження сімейного стану подають заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, у якій особа повідомляє про себе, що вона ніколи не перебувала у шлюбі, або про те, що вона раніше перебувала у шлюбі, але зараз її шлюб припинено, та належним чином легалізовану, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

При цьому слід мати на увазі, що якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, то до них обов’язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідальним органом цієї держави або нотаріусом.

Після подачі вищезгаданих документів і спливу одного місяця особи можуть реєструвати свій шлюб.

Вартість шлюбної церемонії з іноземцями коштує так само, як і з громадянами України.

Що ж стосується громадянства, то відповідно до ст. 2 Закону України "Про громадянство України" іноземець чи особа без громадянства не може автоматично отримати громадянство України внаслідок укладення шлюбу з громадянином України. Але те, що у шлюбі знаходяться громадяни різних держав не є для них перешкодою у здійсненні своїх прав та законних інтересів, які гарантуються законодавством України.

Розглядаючи це питання, неможливо не згадати про дітей, народжених у такому шлюбі. Виходячи із ст. 19 Закону України "Про громадянство України" особа віком до 18 років може одночасно зберігати громадянство України та іншої держави. Але при досягненні повноліття їй доведеться обирати між тим щоб залишитись громадянином України або отримати громадянство іншої держави, що автоматично тягне за собою втрату українського громадянства.

Але бути іноземцем в Україні не створює багатьох незручностей, адже по-перше відповідно до законодавста вони мають рівні права з громадянами України, а по-друге обмежень щодо здійснення ними певної діяльності не так вже й багато. Зокрема, ці обмеження полягають в тому, що іноземним громадянам, особам без громадянства земельні ділянки сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність (ч. 5 ст. 22 Земельного кодексу України), а також вони не мають права перебувати на державній службі (Конституція України).

Питання про те чи варто зупинятись у своїх намірах одружитись з громадянином іншої держави, незважаючи на вищезгадані обмеження кожен вирішує окремо, але можна з впевненістю сказати, що це не повинно бути перешкодою для зближення людей.


Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану С.Я. Потарська
01 грудня 2011 року

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©wishenko.org 2017
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка